Een leeg hoofd 'vasthouden'

Michelle Hollander • 27 augustus 2024

Hoe blijf je in balans na een heerlijke vakantie?

Ik geniet met volle teugen van mijn vakantie. Geen ‘vaste planning’, niets moeten, aanklooien met mijn gezin en veel tijd voor mezelf. Ik hou ervan!


Al snel merkte ik dat mijn hoofd leger werd. Om mij heen hoorde ik de buren ook tegen elkaar zeggen: ‘welke dag is het vandaag’? Heerlijk! De camping waar wij dit jaar waren neergestreken, maakte het vertragen erg makkelijk. Er hing een gemoedelijke sfeer, de camping stond midden in het bos en de kinderen hadden genoeg te doen. Voor mijn man en mij dus tijd om te ontspannen. Ik genoot met volle teugen van de natuur, startte dagelijks met yin yoga in de buitenlucht om daarna een flinke wandeling te maken met Lizzie, onze lieve hond.


Na thuiskomst kwam de datum waarop ik weer mocht gaan werken dichterbij. In mijn eerste week hoefde ik maar één dag te werken die ik zelf kon inplannen/ kon verspreiden over de week. Ik betrapte mezelf erop dat ik uitstelgedrag vertoonde. Ik voelde weerstand- en dat vind ik altijd interessant. De weerstand puzzelde mij, want ik vind mijn werk leuk. Heel leuk zelfs. Wat maakt dat ik tegenzin voelde?


Ik nam deze vraag mee in deze eerste werkweek, ‘trok mezelf over de drempel’, ging naar kantoor en hoorde daar meerdere mensen zeggen dat ze zo genoten hadden van het ‘af kunnen schakelen’, even niets moeten en dat ze dit lege hoofd graag willen ‘vasthouden’ terwijl ze weer gaan werken. Ik voelde herkenning, dít is waar mijn weerstand zat. Dit ís wat mij puzzelde. Ik wil de balans tussen inspanning en ontspanning goed houden terwijl ik werk, de kinderen weer naar school gaan en alle clubjes weer opstarten. Ik wil me vrij voelen van druk, ik wil mezelf ont-moeten… en terwijl ik dit voel denk ik: ‘maar als ik mijn hoofd leeg ‘moet’ houden, me zen ‘moet’ voelen, dan leg ik mezelf op die manier druk op. Hoe doe ik dat dan? Hoe leef ik vanuit flow?


Het is een zoektocht. Het voelt als een zoektocht die hoort bij ‘deze tijd’, een universele zoektocht. Er zijn zoveel ballen die we in de lucht ‘moeten’ houden, waarbij de voornaamste ballen regelmatig ondergesneeuwd raken door een volle agenda. Mijn ballen: een betrokken werknemer, het moederschap, een liefdevolle partner, een goede vriendin, een gezellig koorlid, een enthousiaste ondernemer, een fijne buurvrouw, een sportief lijf… Waar blijf ik in dat geheel?


Mijn antwoord: ik blíjf in dat geheel. Bij elke ‘rol’ neem ik mezelf mee, blijf ik mezelf en blijf ik dichtbij mezelf. Ik zet mezelf centraal, check in hoe het met me gaat en waar mijn behoeftes liggen. Ik maak keuzes om iets wel, of (nog) niet te doen. Dat begint bij het vullen van mijn agenda. In het weekend houdt dat in dat ik een dagdelen vrij houd van afspraken. Dit maakt dat ik af en toe ‘nee’ zeg, of mijn man alleen ergens naartoe laat gaan. Heerlijk, even tijd voor mezelf.


In een groot gezin is het een uitdaging om gehoor te geven aan mijn eigen behoeftes. Toch doe ik het inmiddels. Mijn gezin weet dat er momenten zijn waarop ik niet gestoord wil worden. Bijvoorbeeld tijdens een meditatie, of ik ga alleen een eind lopen met de hond. “Mag ik mee?” beantwoord ik dan met een “nee, nu even niet. Ik wil even alleen zijn”. Ik heb geleerd mijn eigen grenzen te bewaken, ook richting mijn kinderen. Daardoor ben ik daarna weer beschikbaar voor ze. Ik kan dan volledig aanwezig zijn in het contact met hen, waardoor dat wat we doen waardevoller wordt. 


Op het werk zorg ik voor afwisseling in mijn dag. Ik houd ruimte tussen mijn afspraken en wissel schoolbezoeken, kantoor en thuiswerken met elkaar af. Ik geef mijn grenzen aan en vraag collega’s bij een te volle agenda om hulp. Natuurlijk valt er niet aan administratief werk te ontkomen, mails ‘moeten’ beantwoord worden en logboeken bijgehouden. Ik heb dan de neiging om ‘te hard te willen gaan werken’ en alles tegelijk te willen doen. In ‘superwoman-modus’ beantwoord ik 4 mails, stel er 2 op en beantwoord ook nog een telefoontje binnen 15 minuten. Of ik schrijf een nieuwe blog binnen een uur. En dan vind ik het raar dat ik overprikkeld raak.


Mijn oplossing? Als ik achter de computer zit, zet ik een timer aan waardoor ik tussendoor mini-pauzes kan nemen. In zo’n mini-pauze ga ik bij mezelf na hoe ik me voel en wat ik nodig heb. Ik ‘doodle’ even, ga een kop thee zetten of haal bewust adem. Ik rek en strek, ga wandelen met collega’s of eet de boterham buiten in het zonnetje.  Als ik thuis werk, ga ik zitten op mijn meditatiekussen of zing ik uit volle borst een nummer mee. Na zo’n mini-pauze kan ik ‘fris’ doorwerken óf voelen dat er méér nodig is.  Méér kan van alles zijn, ook de belofte aan mezelf om bij thuiskomst tijd voor mezelf in te richten.


Bij mezelf blijven betekent ook dat ik niet altijd de betrokken, enthousiaste, liefdevolle, gezellige, sportieve vrouw ben. Er zijn dagen waarop het ‘blerh’ gaat. Op die dagen probeer ik nóg meer bij mezelf te blijven. En ja, dan kunnen merken mensen dat het ‘blerh’ gaat. Tja, ik ben ook maar een mens. Wel een mens die zijn eigen chagrijn bij zichzelf probeert te houden, maar wel een eerlijk mens. Daar horen grillen bij. Daarin probeer ik mild te zijn naar mezelf.


Ben jij ook aan het stoeien met je werk-privé-balans?

Kun jij de signalen die jouw lijf je geeft voelen?

Wil je samen met mij ontdekken waar jouw valkuilen liggen en hoe jij jouw grenzen kunt herkennen?

Ik denk graag met je mee.

Wil jij dieper ingaan op dit onderwerp?

Laat het me weten, ik ont-moet je graag!

Welkom bij Coachpraktijk Eigenlijk Meer weten over mijn aanbod?

Plan een gratis  kennismaking

door Michelle 29 april 2025
Als mens en als therapeut blijf ik voortdurend in beweging. Ik blijf ontwikkelen, door middel van intervisie, het volgen van workshops, opleidingen en leertherapie. Daardoor kan ik mezelf en anderen op steeds diepere lagen ont-moeten. In deze blog vertel ik over de leertherapie die ik van Sabrina mocht ontvangen. Hoe we het deel in mij wat graag wilde vertellen richting 'voelen' hebben gekregen. Ik kon mijn hartgebied op een diepe laag voelen opengaan. Delen in mij werden hier heel stil van. De sessie met Sabrina werkt na twee weken nog in mij door - ik geniet extra van klanken, van mijn eigen zang en de warme knuffels van mijn gezin en huisdieren.
door Michelle 22 april 2025
Soms signaleer ik een deel in mezelf waar ik niet helemaal blij mee ben. Het is een deel dat zich focust op dat wat er niet is, te weinig is of niet goed genoeg is. En dat deel kan een positieve ervaring - waardoor ik trots op mezelf ben - overschaduwen. Wat ik ontzettend jammer vind. Want ik focus me graag op dat wat er wél is, in plaats van de tekorten. Dus ga ik op zelfonderzoek uit. Ik ben over het algemeen tevreden met mijn persoonlijke groei. Wat maakt dat dit deel toch aandacht vraagt? Zoekt naar bevestiging naar anderen, hunkert om gezien te worden. Om liefde te ontvangen. Van die personen van wie ik dit in mijn jeugd het meest gemist heb. Ik zoek die gemiste liefde in anderen om mij heen. Ik hoop een positieve reactie te krijgen wanneer ik trots deel dat ik een lezing heb gegeven. Ik ben teleurgesteld wanneer de positieve reactie uitblijft. Ik voel me alleen terwijl ik nét een blog heb geschreven over 'all-een' zijn. Ik vergeet op zo’n moment de positieve reacties die ik heb ontvangen. Ik word opgezogen door het kritische deel. Vanuit dit deel voel ik intens verdriet over het gemis. En dan realiseer ik me: ik ben in een gevoelsherinnering terechtgekomen. In het 'toen en daar' werd weinig trots getoond. Werden successen niet gevierd. En dát voelde alleen. In het hier en nu ben ik niet alleen. Ik heb mijn lieve gezin die mij steunt - dwars door flashbacks heen. We kunnen gezamenlijk vol trots concluderen dat de flashbacks in intensiteit aan het afnemen zijn, mooi! Ik heb de afgelopen jaren meerdere mensen ontmoet met wie ik in korte tijd een diepgaande band heb opgebouwd, waarbij het voelt alsof we elkaar al jaren kennen. Ik maak plezier met vriend(inn)en, collega’s en (schoon)familie. Ik ervaar hoe ik met mijn manier van zijn - én door middel van mijn blogs - mensen in echtheid kan ont-moeten. Ik ben steeds meer mezelf. Ik ga steeds meer voor mezelf staan .
door Michelle 18 april 2025
Wat een mooie avond! Gisteravond was het zover. Mijn moment, waarin ik mezelf mocht presenteren bij het Spiritueel café. Mijn give-aways lagen samen met flyers van Imelda Hutten en Harry Schutte op de stoelen klaar. Mijn presentatie stond klaar, mijn lotuskaarsje brandde. Ik was er klaar voor. De bovenzaal van de Kik stroomde vol – bijna 50 mensen kwamen luisteren. Ik sta vaker voor grotere groepen, als ik een mentorentraining geef voor De Onderwijsspecialisten of bij een groot optreden van Vocalgroup Nootcenario. Toch voelde dit anders, want gister ging het om míjn verhaal. En zoals ik ook in mijn blogs schrijf , deelde ik ook gister vanuit mijn hart, vanuit echtheid, terwijl alle delen in mij – ook dat deel dat deze avond spannend vond- er mochten zijn. Ik liet de mensen kennismaken met mijn kleine meisje, mijn innerlijk kind, met ál haar sprankelende eigenschappen en kwaliteiten. Ik vertelde hoe mijn eerste aanvaring met mijn ouders ervoor zorgde dat een deel van dit spontane meisje zich terugtrok, stiller en voorzichtiger werd. Hoe de complexiteit van mijn jeugd met de veelheid van onveiligheid, ongezien worden en (de angst voor) agressie mijn innerlijk kind deed vervagen, deed vergrijzen. Tot ze leek te verdwijnen achter andere delen, en ‘ik’ niet meer wist dat zij er was. Ik toonde het prachtige filmpje “The mirror” van Alexandre Desplat. Dit is echt een aanrader. Het ontroert me hoe Alexandre danst met zijn innerlijk kind, vooral het moment waarop het jongetje zijn kin vastpakt waardoor de volwassene niet anders kan dan zijn innerlijke kind zien.
Otterlo- foto door Julia Woike
door Michelle 5 april 2025
In deze blog neem ik je mee in een persoonlijke ontmoeting, een stukje professionele groei en hoe trauma-sensitiviteit niet alleen mijn werk, maar ook mijn dagelijks leven beïnvloedt. Over grenzen, verbinding en het durven kiezen voor mezelf.
door Michelle 28 maart 2025
Deze tekst schreef ik een aantal jaar geleden. Misschien wel de allereerste tekst die ik voor mijn eigen website schreef. Ik zie dat ik nu alweer verder ontwikkeld ben, maar wilde jullie dit inkijkje in de Michelle van 3 jaar terug niet ontnemen.
door Michelle 11 maart 2025
Stemmen in mijn hoofd, die me waarschuwen voor situaties of me vermanend toespreken. Ik was daar wel bekend mee. Bij kleine foutjes kon ik mezelf flink op mijn kop geven. Een dubbele afspraak gemaakt – het zweet brak me uit. Mijn strenge stem is goed in het bedenken van doemscenario's. Ergens te laat komen kon uitmonden in het kwijtraken van een vriendin, want wie wil er nou een vriendin die steeds te laat komt… Vroeger kon ik me helemaal klem denken. 's Nachts ging dit door. Ik werd regelmatig wakker met mijn hoofd vol paniek, de slaap was op dat moment ver weg. Dit deel van mij, waarin ik de verwijten van mijn (voor)ouders hoor, nam een groot deel van mij over. De interne criticus speelde grotendeels de hoofdrol in mijn leven. De stem pushte mij om harder te werken, om door te zetten en sprak me bestraffend toe als ik een pauzeknop indrukte. Daarnaast waren er andere delen aan het woord, zoals een angstig deel, een deel met schaamte en een deel wat zich heel alleen voelde… Mijn hoofd was nooit stil. Gedurende mijn opleiding en mijn innerlijke reizen werden de rollen langzaam omgekeerd. De volwassen vrouw zit nu aan het stuur. En wauw, wat een vrouw is dat! Deze bewustwording heeft mij geholpen meer liefdevol naar mezelf te zijn, en mijn inzichten ga ik binnenkort delen: op donderdag 17 april ben ik gastspreker bij het Spiritueel Café bij de Kik in Elst, met als thema: Het pad naar heling. Ik vertel daar meer over de verschillende delen die in ieder van ons leven, mijn persoonlijke pad én we gaan samen aan de slag. Daarnaast is Eva Tjooitink gastspreker – zij is gespecialiseerd in systemisch werken. Erbij zijn is sowieso een aanrader, met als bonus dat je mij in actie kunt zien.
door Michelle 26 februari 2025
Voor de groep staan Voor de groep staan voelt als mijn tweede natuur, iets wat ik nooit had durven dromen na mijn kindertijd waarin ik vaak gepest werd. Mijn vriendin vroeg mij 12 jaar geleden een voordracht te doen op haar bruiloft. Ik was stomverbaasd. ‘Waarom ik?’ ‘Omdat jij dat zo goed kan’, was haar antwoord. Ze refereerde aan de momenten waarop ik als voorzitter bij onze studievereniging de eerstejaars studenten welkom heette (150 tegelijk). Dat ging me inderdaad makkelijk af, maar dat vond ik ‘normaal’. Niet complimentwaardig. Voor de klas Tijdens mijn afstudeerstage van de opleiding Pedagogische Wetenschappen merkte ik heel sterk: ik wil in de groep werken, niet ‘naast de groep’. Verbinding, samenzijn, delen met elkaar, in plezier en in verdriet. Als leerkracht kon ik intens genieten van momenten waarop mijn groep in elkaar klikte. Ik investeerde flink in basisveiligheid, een stevig fundament om van daaruit verder te kunnen bouwen. Ik zorgde ervoor dat ook teruggetrokken kinderen bij de groep betrokken werden; ik had oog voor iedereen. Nu ik niet meer voor de klas sta, mis ik de groepsdynamiek. Het aanvoelen waar mijn aandacht naartoe mag gaan, welke activiteit de energie nu dient. Gelukkig kom ik als schoolopleider nog regelmatig in klassen en kan ik mijn expertise overdragen aan leerkrachten in opleiding. Een mooi alternatief om mijn bijdrage te leveren aan het onderwijs, nu de inspanning van dag-in-dag-uit lesgeven door de laatste restverschijnselen van de long-covid niet meer passend is. Mijn eigen ervaring in cirkels/met groepswerk Ik heb veel ervaring met cirkel- en groepswerk. De uitwerking is iedere keer anders, maar elke keer gebeurt er precies dat wat mag gebeuren. Ook al valt een cirkel tegen, merk ik dat ik met een inzicht naar huis ga. Hierdoor kom ik elke keer weer verder in mijn proces. Het maakt niet uit of een cirkel groot of klein is. Op het moment dat de cirkel geopend wordt, is de verbinding daar. Met het inchecken gaan alle deelnemers een bereidheid aan. ‘Dit is een veilige omgeving. Wat hier gedeeld wordt, blijft hier. Ik herken mezelf in jou.’ Ik heb geleerd mijn verwachtingen los te laten – door met een open houding een cirkel binnen te gaan, verwelkom ik alles in mijzelf en alles in anderen. Door mijn verwachtingen los te laten, kan ik meer zijn in het hier en nu. True Circle De sharing circles waar ik tijdens mijn retraites deel van ben geweest, zijn mij het meest bijgebleven. Vooral de retraite van True Circle vormt een bijzondere herinnering voor mij. De veilige bedding en de intense reis die wij gezamenlijk hebben afgelegd, gaven mij een gevoel van geborgenheid, van community. Het samenzingen leek ons in een soort trance te brengen. Na de zang was de ontstane stilte zo voelbaar dat het leek alsof er tijdloosheid ontstond. Ik herinner me nog steeds de liefdevolle en ontspannen blikken in de ogen van alle deelnemers en de counselors. Wat waren wij mooi gezakt in vertraging, ook de deelnemers die weerstand hadden ervaren. Lees verder onder de foto.
door Michelle 19 februari 2025
Piekergedachten, mezelf klem denken, beren op de weg zien. Ik was hier vroeger heel goed in. Tot ik zo'n vol hoofd had, dat ik dacht dat het nooit meer stil zou worden. Ik ben heel dankbaar dat ik de afgelopen jaren een mildere stem richting mezelf heb ontwikkeld. Als ik merk dat het drukker wordt in mijn hoofd, ga ik vertragen. Ik luister naar mijn innerlijke delen - wat wil hier gevoeld worden? Door liefdevolle aandacht te schenken aan deze verschillende delen in mij, is er rust in mijn hoofd gekomen. In tijden van stress spelen piekerende gedachten soms op. Mijn perfectionistische deel is niet weg en dat hoeft ook niet. Ik waardeer de positieve kanten van mijn perfectionisme. Ik heb een keuze hiernaar te handelen óf stil te staan bij oude patronen die zichtbaar worden. Ik voel wat er te voelen is. Ik geef me over aan flow.
Een mooie foto van Looney en Michelle.
door Michelle 12 februari 2025
Een klein steentje in het water kan zorgen voor rimpelingen die verderop zichtbaar zijn. Het leven staat nooit stil. Er zijn voortdurend golven die ons diep kunnen raken – zowel in momenten van pijn als in momenten van heling. Mijn eigen reis tussen licht en donker laat zien dat we, ondanks het schijnbaar gladde oppervlak, continu te maken hebben met veranderingen en oude patronen die naar boven komen. Deze innerlijke beweging is niet iets dat zomaar stopt, maar biedt juist de kans om te groeien en te helen. In deze blog lees je hoe ik om ga met mijn golven van emoties en oude pijn. Door mee te deinen en te zijn bij wat er is, in de diepte, kan ik dichter bij mezelf komen.
Prachtige zonnestralen door de bomen vlakbij de Wolfhezerheide
door Michelle 29 januari 2025
We zijn allemaal wel eens verdwaald in eindeloos scrollen, maar wat gebeurt er als we die digitale afleiding achter ons laten? Zonder mobiel ervaar ik een rust die ik niet meer wil missen. Toch is de verleiding groot om weer in de digitale wereld te duiken, vooral wanneer ik mijn blogs op Instagram en LinkedIn deel. Het is opvallend hoe goed we zijn geworden in multitasken, maar vaak merk ik dat dit ten koste gaat van echte verbindingen. Mensen appen terwijl ze wandelen, fietsen, of uit eten gaan. Ik vraag me af: is dit echt ontspannen(d)? Ik zie ook de voordelen van de mobiele telefoon, zoals het bieden van veiligheid en gemak. Ik voel tegelijkertijd de verarming die constante schermtijd met zich meebrengt. In de stilte van wachtkamers of tijdens pauzes wordt vaak de mobiel gepakt. Ik pleit niet voor een algeheel verbod op telefoons, maar voor mobielvrije zones: plekken waar we in het nu kunnen zijn en écht contact maken.
Meer posts