Wie zit er aan het stuur?
Stemmen in mijn hoofd, die me waarschuwen voor situaties of me vermanend toespreken. Ik was daar wel bekend mee. Bij kleine foutjes kon ik mezelf flink op mijn kop geven. Een dubbele afspraak gemaakt – het zweet brak me uit. Mijn strenge stem is goed in het bedenken van doemscenario's. Ergens te laat komen kon uitmonden in het kwijtraken van een vriendin, want wie wil er nou een vriendin die steeds te laat komt… Vroeger kon ik me helemaal klem denken. 's Nachts ging dit door. Ik werd regelmatig wakker met mijn hoofd vol paniek, de slaap was op dat moment ver weg.
Dit deel van mij, waarin ik de verwijten van mijn (voor)ouders hoor, nam een groot deel van mij over. De interne criticus speelde grotendeels de hoofdrol in mijn leven. De stem pushte mij om harder te werken, om door te zetten en sprak me bestraffend toe als ik een pauzeknop indrukte. Daarnaast waren er andere delen aan het woord, zoals een angstig deel, een deel met schaamte en een deel wat zich heel alleen voelde… Mijn hoofd was nooit stil. Gedurende mijn opleiding en mijn innerlijke reizen werden de rollen langzaam omgekeerd. De volwassen vrouw zit nu aan het stuur. En wauw, wat een vrouw is dat!
Deze bewustwording heeft mij geholpen meer liefdevol naar mezelf te zijn, en mijn inzichten ga ik binnenkort delen: op donderdag 17 april ben ik gastspreker bij het Spiritueel Café bij de Kik in Elst, met als thema: Het pad naar heling. Ik vertel daar meer over de verschillende delen die in ieder van ons leven, mijn persoonlijke pad én we gaan samen aan de slag. Daarnaast is Eva Tjooitink gastspreker – zij is gespecialiseerd in systemisch werken. Erbij zijn is sowieso een aanrader, met als bonus dat je mij in actie kunt zien.

Mijn bewustwordingsproces staat nooit stil; elke dag leer ik meer over mezelf. In het boek Complexe PTSS van Pete Walker ben ik inmiddels aanbeland bij het hoofdstuk over de externe criticus. ‘Dat zou mij minder raken’, dacht ik. Haha... Alsof ik in een spiegel keek. De externe criticus herken ik ook. Mijn externe criticus heeft haar pijlen vooral op mijn man gericht. Als hij iets vergat (en ja, dat doet iedereen wel eens), brandde ik los. Ik kon moeiteloos een waslijst opnoemen van alle fouten die hij in de afgelopen maand heeft gemaakt. Een rondslingerende sok (again, in welk huishouden komt dat niet voor) kon van mijn kant een relaas doen losbarsten die eindigde in ‘jij doet niets in huis, ik moet alles zelf doen’. Tot slot concludeerde ik dat we maar beter uit elkaar kunnen gaan. Ik was aan het 'drama-denken'. Compleet oneerlijk, niet kloppend, uit zijn verband gerukt en ook helemaal niet wat ik wil. Ook dit betreft een gevoelsherinnering, wanneer ik in de externe criticus terecht kom, zit ik in een flashback naar een traumadeel van mij. Dit inzicht helpt mij. Ik voel meer begrip voor mezelf als ik in deze (sorry) 'bitch-modus' schiet.
Na het lezen van dit hoofdstuk heb ik het er met mijn man over gehad. “Hoe heb je het al die tijd met mij volgehouden?” vroeg ik, gedreven door mijn interne criticus. Lief antwoordde hij: “Je doet je zelf tekort. Dit gemopper beslaat slechts een klein stukje van onze relatie. En met dat je zo hard aan jezelf gewerkt hebt, is het ook veel minder geworden.” Wow. Mijn man houdt van mij, ook van mijn kritische deel. "Ik vind het vooral heel verdrietig voor jou dat jou dit is overkomen, dat je zo streng voor jezelf bent geworden. Maar ik ben er voor je. En ik blijf, ook als je moppert." Daar werd mijn interne criticus stil van. Een liefdevolle relatie, zo helend voor mijn innerlijke delen.
De theorie van de externe criticus geeft mij ook meer inzicht over het conflict van 2 maanden geleden. Ik besef nu dat ik in deze situatie door een externe criticus werd aangesproken. Ik voelde me beschimpt, gekleineerd. Doordat deze manier van benaderen mij zo bekend is, deed het pijn op een diepere laag. Mijn kleine meisje van 4 werd geraakt, herinnert aan die tijd waarin er tegen mij geschreeuwd werd en ik niet voor mezelf mocht en kon opkomen. Als volwassen vrouw kan ik wél voor mezelf opkomen. En het kleine meisje in mij troosten.
Wanneer iemand op een destructieve manier kritiek geeft, zegt dit alles over de ander en maar weinig over mij. Ik hoef deze drama niet aan te nemen. Ik heb deze 'slechts' te begrenzen. Als ik mopper op mijn man, zegt dit niets over hem en alles over mij. Meestal heb ik dan teveel hooi op mijn vork genomen. Te hard gewerkt, ben ik te streng voor mezelf waardoor mijn eigen lontje korter is. Ik kom dan in een gevoelsherinnering, waarin ik kan mopperen. Ik heb geleerd minder te mopperen op mezelf – nu wil ik minder mopperen op mijn lieve man. Mezelf begrenzen én ruimte creëren om stil te staan bij wat maakt dat ik in dit ‘(oer)oude gedrag’ terecht kom. Zo leer ik mijn triggers nog beter herkennen.
Dit 'dubbele inzicht' doet mij reflecteren op wie ik wil zijn. Liefdevol, zacht, grappig, krachtig. En ja, af en toe schiet ik uit de bocht. Bovenal ben ik een mens, met al mijn grillen en onzekerheden. Ik schommel van blij naar verdrietig en weer terug. De trein van het leven raast alsmaar verder, maar ík zit achter het stuur. Ik kies het tempo en ik zet regelmatig de trein stil om te zijn bij dat wat er is.
Herken jij die innerlijke stem die je vertelt dat je niet goed genoeg bent of steeds harder moet werken? Wil jij jouw innerlijke delen beter leren kennen en milder voor jezelf zijn, zodat je écht kunt voelen waar jouw kracht ligt? Laten we samen op reis gaan. Stuur me een bericht en plan een gratis kennismaking.
Wil jij dieper ingaan op dit onderwerp?
Laat het me weten, ik ont-moet je graag!

Plan een gratis kennismaking







