Kali-face
De kracht in mezelf voelen

Met de billen bloot. Zo voelt het posten van bovenstaande foto voor mij. Toch sta ik er volledig achter. Dit is míjn kali-face.
Soms gebeurt er iets in mijn leven waarop ik alleen maar ‘bleergh’ kan zeggen. En dan niet een ‘blergh’ waarmee ik wil zeggen dat iets moet stoppen of weg moet gaan. Meer een respectvolle ‘bleergh’, een acceptatie van de heftigheid, grootsheid of veelheid van de situatie. Afgelopen weekend had ik zo’n moment. ‘Bleerh!’.
Ik ontving een telefoontje met zo’n slecht bericht van/ over een naaste, dat ik meteen begon te huilen. Mijn gemoed sloeg om van vrolijk naar bezorgd, verbijsterd met een gevoel van hulpeloosheid. ’s Nachts kon ik niet goed slapen en de volgende dag kon ik eigenlijk alleen maar huilen.
Nadat ik opnieuw had gesproken met mijn naaste, leek ik niet meer uit mijn verdriet te kunnen komen. Ik moest terugdenken aan mijn retraite bij True Circle. Sander, een van de counselors daar, zei mij toen: “wordt maar boos door je tranen heen”. Ik voelde aan mezelf dat ik niet zo zeer (of niet alleen) verdrietig was, maar vooral heel boos. Die boosheid wilde ik niet (opnieuw) in mijn lijf stoppen, ik wilde de boosheid eruit gooien!
Naar boven, ramen dicht, deur dicht, mijn man mee, op het bed – ik schreeuwde in mijn kussens. Ik schreeuwde door mijn verdriet heen, mijn boosheid kwam naar buiten. Ik was kwaad op ‘het systeem’, op mijn familiesysteem, op het feit dat ik deze situatie aan heb zien komen maar niet heb kunnen voorkomen. Gefrustreerd dat ik wel mijn ‘shit’ aan het opruimen ben, maar daarmee niet mijn naasten kan behoeden voor hun shit. “Dat is ook niet jouw taak”, zei mijn man. “Dat doet er niet toe, ik ben er wel boos om!”.
Schreeuwen en roepen was niet genoeg, ook slaan in het kussen hielp mij. “Dit is niet oké”, met een slag. Net zo lang tot ik de spanning in mijn lijf in kracht voelde omslaan. In de Kali-kracht- waarbij ik ten midden van deze slechte situatie mij kon overgeven aan dat wat is. Mijn frustratie mocht loslaten. Mijn oude pijn kon transformeren. Dít was ik in pure vorm, “watch me as I roar”.
Tot de retraite kon ik niet goed bij mijn boosheid komen. Als ik ergens boos om was, liet ik eerder tranen zien dan mijn boosheid. Tijdens de retraite werd ik uitgenodigd om naar mijn boosheid te kijken. Veilig hiernaartoe begeleid, waardoor ik de kracht kon voelen en me daarna zo geaard voelde. Zo enorm mezelf.
Veel mensen hebben geleerd hun emoties toe te dekken met een andere emotie. Angst wordt weggelachen, boosheid vervangen door verdriet. Ooit had dit een functie. Ik mocht mijn boosheid thuis niet tonen. Daarnaast was er zoveel ruzie in huis, dat boosheid bij mijn geen ‘gezonde’ functie meer had. Doordat ik wegging van mijn boosheid, ging ik ook weg bij mijn kracht. Ik ben dankbaar dat ik inmiddels boos kan worden. En loop ik nu de hele dag ‘boos’ rond? Nee, natuurlijk niet. Zodra ik mijn boosheid gevoeld heb, transformeert deze. In bovenstaande situatie naar kali-kracht. Tijdens de retraite transformeerde de boosheid naar liefde voor mijn eigen ik.
Heb jij wel eens moeite met het uiten van je emoties? Zijn er situaties die bij jou sterke emoties oproepen waardoor ze jou in de weg zitten? Wie weet wat er eigenlijk onder zit. Ik nodig je graag uit in mijn coachpraktijk in Elst, met je emoties.
Wil jij dieper ingaan op dit onderwerp?
Laat het me weten, ik ont-moet je graag!

Plan een gratis kennismaking







