Slalommend door de wereld: een pleidooi voor mobielvrije zones
Schermtijd. Voor ik het weet, ben ik nét iets te lang aan het scrollen, verdwaald in andermans verhalen. Een paar jaar geleden ben ik gestopt met Social Media op mijn mobiele telefoon. Ik heb alles eraf gegooid. Wat bracht dat een rust. Natuurlijk keek ik nog wel eens op de desktopversie van LinkedIn, maar dat ging vanuit een bewuste keuze.
Doordat ik mijn blogs op Instagram en LinkedIn post, heb ik deze apps weer op mijn mobiel gezet. Ik merk de zuigende werking van deze media meteen. Ik ben blij met wat verhalen van anderen mij brengen, ik voel me aangehaakt in een groter netwerk. Ik raak geïnspireerd door anderen en waardeer het als mensen reageren op mijn berichten. Toch heb ik met het installeren van de apps mezelf direct een tijdslimiet gesteld. Toegegeven, soms rek ik deze op, maar over het algemeen ben ik best tevreden over mijn ‘digitaal welzijn’.
Zo neem ik mijn mobiele telefoon bijna nooit mee op wandelingen. Ik heb aandacht voor mijn hond en mijn omgeving. Ik geniet van de natuur, glimlach naar anderen en zie hoe anderen in het verkeer met hun mobiel omgaan. Ik zie hoe goed ‘wij mensen’ zijn geworden in het multitasken. Fietsen, wandelen of zelfs autorijden – het kan allemaal tijdens het appen. Het is maar goed dat ik dit niet doe, zodat ik kan slalommen tussen dit appende publiek.
Ik snap de positieve kanten van de mobiele telefoon. Ik begrijp dat dit sommige mensen veiligheid biedt, een manier om ongemak te vermijden. Een moment van ontspanning. Ik voel ook de verarming die te veel gebruik van schermen met zich meebrengt. In wachtkamers is het stil. In treinen vinden weinig spontane praatjes plaats. Mijn studenten hebben steeds meer moeite met het voeren van een telefoongesprek. Tijdens pauzes wordt de mobiel gecheckt – zelfs in restaurants zitten mensen al append met elkaar aan tafel. Ik vraag me dan af – waarom?

Ik vind het heerlijk om hele dagen bereikloos te zijn. Op een retraite, in de sauna, bij een meditatiemiddag, in mijn opleiding. Zonder mobiel kom ik meer in verbinding met mezelf. Ik kan de ander beter ontmoeten, er ontstaat contact op een diepere laag. Ik voel me teleurgesteld wanneer, zodra er een pauze wordt ingelast om even ‘te ontspannen’, groepsgenoten meteen naar hun mobiel grijpen. Is dít ontspannen? Of is dit wegbewegen van jezelf, van dat wat aangeraakt mag worden, van wat in jou gezien wil worden?
Terwijl ik dit schrijf, voel ik me net een oud omaatje. Tegen de ontwikkelingen, tegen veranderingen. Ik steun de middelbare scholen die het gevecht met onze jongeren aangaan, zodat zij méér in contact kunnen komen. ‘Uit en in de kluis’. Ik pleit niet voor een algeheel mobiele telefoonverbod. Er zijn momenten waarop het heerlijk ontspannen kan zijn, zelfs verbindend kan werken. Ik pleit wel voor mobielvrije zones. Laten we in openbare ontmoetingsruimtes, en ja, ook in de openbare ruimte, onze mobiels in de jas/ tas houden. Kijk om je heen, hoor de vogeltjes fluiten. Voel de wind door je haren. Glimlach tegen een onbekend persoon. Begroet elkaar en ontwijk de poep op te stoep. Wees in het nu en besta.
Merk je dat je aan het slalommen bent tussen het onderhouden van echte verbindingen en je digitale netwerk?
Benieuwd hoe we samen jouw digitale gewoontes kunnen doorbreken?
Stuur me een bericht en laten we kijken hoe ik je kan ondersteunen in het vinden van meer rust en echte verbinding. Ik ont-moet je graag, zowel on- als offline.
Wil jij dieper ingaan op dit onderwerp?
Laat het me weten, ik ont-moet je graag!

Plan een gratis kennismaking







