Van piekeren naar rust - Hoe dan?
Mijn hoofd kan heel goed reizen, terugdenken aan vroeger, vooruitreizen in de tijd. Daar voert mijn hoofd hele gesprekken, meestal in de ‘als... dan’-trant. In tijden van spanning kon ik me helemaal klem denken. Doemdenken of beren op de weg zien. Gedachten alleen al konden mijn spanning laten toenemen. Op een gegeven moment leek het nooit meer stil in mijn hoofd.
Het heeft mij veel tijd gekost om de kritische stem met een mildere te vervangen. Het hielp om mijn kritische stem te bevragen: ‘Is dat wel echt zo?’ Mijn mildere stem werd meer liefdevol, steunend: ‘Je kan het wel! Vertrouw op jezelf.’ Op een gegeven moment merkte ik dat ik ook kon lachen om mijn kritische stem. Ik had begrip voor haar feedback, maar ik kon vanuit mijn volwassen deel andere keuzes maken. Ik kan er steeds meer op vertrouwen dat situaties mij brengen wat er op dat moment nodig is. Ik mag daar vooraf over nadenken, maar ik overdenk niet meer.
De laatste tijd is er meer stilte in mijn hoofd. Als ik merk dat het drukker wordt in mijn hoofd, weet ik dat ik meer mag vertragen. Voelen welke delen in mij aan het woord zijn, waar zij van weg willen bewegen of waarin zij gezien willen worden. Door zachte aandacht te schenken aan deze verschillende delen in mij, is er rust in mijn hoofd gekomen.
Natuurlijk zijn er in tijden van stress weer piekerende, angstige en kritische gedachten. Mijn perfectionistische deel is niet weg en heeft ook niet weg te zijn. Dat deel heeft mij ver gebracht. Ik merk dat ik nu de ‘dialoog’ met mijn perfectionisme aan kan gaan. Ik voel wat dit deel wil en kan mild en nieuwsgierig kijken naar de drijfveer die hieronder ligt.
Regelmatig hoor ik hierin de stem van één van mijn ouders: ‘Je moet goed presteren.’ Uitblinken was ook een manier om voor liefdevolle aandacht te zorgen, al verving de tijdelijke trots niet het bodemloze gemis van liefde en gevoel van geborgenheid.
Gister kwam er een coachee in mijn praktijk. Zij zei: ‘Ik heb de laatste dagen veel nagedacht over waar ik het met jou over wilde hebben’. Hierin herkende ik een vertellend deel.
Dit deel hebben we samen onderzocht:
→ wat brengt deze cognitieve aanpak? (houvast, controle voorspelbaarheid, zelfvertrouwen);
→ wat is het effect? (Vol hoofd, kost veel energie);
→ wat ligt eronder (gevoelens, goed willen doen).
‘Wat willen die gevoelens’, vroeg ik terwijl ik een stilte liet vallen. Mijn cliënt zei vanuit vertraging: ‘Die willen gevoeld worden.’ Na dit inzicht konden we samen naar een diepere laag. De laag onder de ‘blabla’. De laag van haar binnenwereld.

Later die middag stuurde ze me een bericht, waarin ze aangaf dat ze het als bijzonder had ervaren dat ik haar kon laten voelen, terwijl haar hoofd ook van alles wilde. Een mooi compliment, wat ik inmiddels kan aannemen en liefdevol mag ontvangen.
Vanochtend werd ik wakker met mijn hoofd nog in de wolken. Delen van mij vonden hier wat van (‘ben je nu alweer moe’, ‘je moet vandaag wel: ‘waslijstje aan werkzaamheden’’). Mijn oude ik zou mijn vermoeidheid hebben afgeschud en doorgegaan zijn met het afwerken van het waslijstje.
Vandaag stond ik mezelf toe te voelen wat er te voelen was. Het is veel geweest de laatste tijd. Een deel van mij is moe. Een ander deel heeft verdriet om vervelende situaties en mijn vermiste kat. Ik stond mijzelf toe hierbij stil te staan. Even goed door te huilen. En daarna lekker hard te lopen, even in mijn lijf komen. Bij thuiskomst was ik er weer, afgedaald uit de wolken en in mijn lijf. Met een rustig hoofd. Ik ben nieuwsgierig naar wat de dag gaat brengen. Ik geef me over aan de flow.
Hoe ontwikkel je een mildere stem voor jezelf?
Wat mij enorm heeft geholpen, is mezelf benaderen zoals ik een vriend of vriendin zou benaderen. Wat zou ik tegen een ander zeggen als hij of zij zo negatief over zichzelf praat? Kan ik diezelfde vriendelijkheid ook naar mezelf toe uitspreken?
Door mezelf als mijn eigen vriendin te zien, heb ik een gezondere en meer liefdevolle relatie met mezelf kunnen ontwikkelen. Dat gun ik íedereen. Daarom ontwikkel ik een gratis schrijfoefening die je binnenkort kunt downloaden op deze site.
Wil je samen met mij onderzoeken hoe jij een mildere stem kunt integreren in jouw leven, zonder je kritische delen af te wijzen? Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Elst.
Wil jij dieper ingaan op dit onderwerp?
Laat het me weten, ik ont-moet je graag!

Plan een gratis kennismaking







